Gulddråber

Kemisk fabrik på Næstvedvej 31-33

I 1942 købte fabrikant Thomas Lerbak bygningerne, Næstvedvej 31-33 på Frederiksberg.

Fabrikanterne Thomas Lerbak (kaldet senior) og Dyrup Lerbak (junior) – var begge fynboer. Da senior var handelsuddannet knyttede de cand. Pharm. Johansen til deres virksomhed.

Begyndelsen skete i 1940 i seniors kælder på Skælskørvej (nu Frederiksbergvej) med fabrikation af ”Gulddråber”, der i krigsårene og også i årene efter fik stor udbredelse hos bagerier og konditorier.

”Gulddråber” var et tilsætningsstof til fløden, der under krigen var så tynd, at det var vanskeligt at piske den til skum.

Gulddråber i fløden

Billede af bygningerne på adressen Næstvedvej 31-33.
Billede af Næstvedvej 31-33

Deres ”Kemisk Industri” (K.I.S.) var fra en beskeden begyndelse vokset til at have kunder, filialer og udsalg over store dele af landet, foruden at eksportere til flere lande – især i årene efter krigen.

Bygningerne på Næstvedvej blev de følgende år ændret og tilbygget flere gange.

Der var til at begynde med 3-4 mand på Næstvedvej 31-33, men det blev i årenes løb til 25-30 ansatte.

Krydderier og essenser

I 1940-erne fremstilledes mange slags krydderier, budding- og bagepulvere, forskellige essenser, halspastiller, ekstrakter, mange slags flydende farver til tøj, gardiner og strømper, pudsecreme, ovnsværte bonevoks, og konserveringsmidler, der hindrede syltetøj i at mugne.

Den sorte kat

På alle de varer, der sendtes ud fra fabrikken var der en sort kat – fabrikkens varemærke.

I 1955, efter seniors død, flyttede junior fabrikken til Slagelse.

Bygningerne blev efter et kort mellemspil solgt til strømpefabrikken Nærum Nylon i 1960. Nærum Nylon flyttede til Frederiksberg for at få arbejdskraft. Det blev en god arbejdsplads, hvor der arbejdedes i 2-holdsskift under ledelse af driftsleder C.E. Hjort. Der var ansat 30-40 damer. Nærum Nylon flyttede til nye og større lokaler på Nordmandsvej i 1967.

Tiden før 1942

Tømrermester Henrik Jensen havde oprindelig værksted på Vinkelvej 17 fra 1895. I 1905 overtog han Næstvedvej 31-33 efter tømrer H.P. Jørgensen. Her blev – foruden almindeligt tømrerarbejde – plads til en langtømmersav, så der også var savværk. Jensen var en flittig og dygtig håndværker, deltog i opførelsen af de fleste af husene på Frederiksberg i årene efter 1900

I 1934 var Henrik Jensen 77 år og valgte at stoppe. Bygningerne blev solgt, og der var de følgende år flere slags virksomhed, bl.a. ”Frederiksberg Parketfabrik”. Denne fabrik lukkede dog året efter.

Sorø Lilleskole

Efter 1967 blev bygningerne indrettet til Lilleskole. Da lilleskolen flyttede, blev der indrettet lejligheder i bygningen.

Sorø Lokalarkiv,
Holger Jørgensen