Du er her: Sorø Leksikon - Aage Øbro


Øbro, Aage

Vinterlandskab. Sorø sø med Sorø Akademi og Sorø Kirke, malt i 1920'erne


Øbro blev født på Fyn i 1884, men Sjælland blev hans maleriske hjemstavn. Han boede i Sorø fra 1912, da han blev ansat som tegnelærer på byens tekniske skole og til sin død i 1978.

Alt hvad han malede, kom indefra. Andres kunst satte sig ikke dybe spor. Han levede altid naturen nær. De fleste af hans motiver er fra Sorøegnen og fra Røsnæs, hvor han havde et sommerhus. Han blev en af Sorøegnens pålideligste skildrere. Som landskabsmaler har Øbro en fin poetisk malernerve. Det er blide landskabsskildringer – en indre varme, der ånder liv, selv en gråvejrsstemning – et par huse, en grøftekant, en mose, et par træer, eller en blomst.

Han viser stilfærdige møder med en natur, han er fortrolig med. Han levendegjorde og stemte sindet mildt – han var ikke meget portrætmaler eller figurmaler, men naturmaler og blomstermaler.

Han udstillede første gang på Charlottenborg i 1914. Der findes billeder fra ham i mange af provinsens kunstmuseer og endnu flere i private hjem på egnen. 3 malerier på Vestsjællands Kunstmuseum. Han boede først på Enghavevej på Frederiksberg og derefter på Johnstrupvej i Sorø.